Analyse: consument zal komende winter fors meer betalen voor gas

De exportstop van Russisch gas naar Nederland is de opmaat naar een volgende test voor de spankracht van de Nederlandse economie.
De plotse aankondiging van het Russische staatsbedrijf Gazprom dat het vanaf dinsdag 2 miljard kuub gas niet meer levert, zorgt volgens economen niet direct voor zware hoofdbrekens. Het is vervelend, maar op te vangen. GasTerra heeft voor komende maanden buiten Rusland voldoende gas ingekocht, in ieder geval tot oktober.
Volgens economen is het vloeibaar gemaakte gas (lng), dat nu in landen als Qatar, Algerije, Nigeria en Australië wordt gereserveerd, ontoereikend om die uitval snel op te vangen. Vaak zijn de langjarige gascontracten al vergeven, en moet Nederland op de dagmarkt tegen zeer hoge prijzen gas inkopen. Met straks veel minder aanbod van Russisch gas richting een koude winter zullen energiebedrijven tegen deze hoge markttarieven moeten inkopen.
Nederland is met zijn pijpleidingen direct of indirect verbonden met het gasnetwerk van overige West-Europese landen. De pijn van een gebrek aan gas bij de een, wordt dan in het Europese gassysteem snel ook de last voor de ander. Overal zullen prijzen stijgen, vrezen de economen.
Draaiboeken
Het ministerie van Economische Zaken heeft voor gasarmoede draaiboeken opgesteld. Grootverbruikers van gas worden dan bij dreigende tekorten als eerste ’afgeschakeld’, in totaal een zestigtal grootverbruikers in de Nederlandse industrie, zoals kunstmestmakers en staalverwerkers. Om zo consumenten te behoeden voor een koude winter.
De prijzen op de gasmarkt wijzen volgens handelaren op de vrees dat het dit najaar veel erger kan worden. Maandag na de aankondiging van Gazprom liep het tarief van het Nederlandse gastarief eventjes fors op, maar koelde daarna af. De inkoopprijs van een partij gas richting de winter ging evenwel veel harder omhoog. Dan kunnen de tekorten groter worden, vrezen de handelaren.
Home